Formidling og træning af den unge hest!

Formidling og træning af den unge hest!

20. juni 2024 2 Af michelletovgaard

Har du selv prøvet at ride en unghest? Eller har du set en unghest få undervisning? Det kan være med meget varierende resultater 😆.

Kerneformålet af undervisning af den unge hest!

Som underviser har du et kæmpe ansvar for at levere et godt stykke arbejde. Du bliver udelukkende betalt for din viden og særligt vidensdeling! Din hovedopgave er at skabe ryttere der har selvtilliden i orden, og har en stor nok værktøjskasse til at kunne uddanne de heste som de sidder på! Mine hovedpunkter er: Lavt stressniveau, balanceret ridning & overblik hos rytteren! Hvis de 3 elementer er på plads, så kan man det hele!

Her ser i sødeste Hero en skøn 5 årig hest jeg har æren af at træne.

Min egen oplevelse med ungheste!

Da jeg var i mine teenageår, var jeg så heldig at få lov til at lærer at ride en masse ungheste. Det er dælme en kunst, for det ser så nemt ud for de professionelle. Så balanceret, og man skulle tro at de unge heste aldrig havde lavet andet.

Men når man selv kommer op og skal ride rundt på de der smalle slingre unghest, så ender man altså alle mulige forskellige retninger end direkte rundt på springene 😆. Jeg kan tydelig huske, hvor ubehageligt og amatør agtigt det føles at ride rundt der, og knap kunne blive på fordi det var så ubalanceret.

Selvom jeg havde redet i mange år inden og red balanceret rundt i 130cm klasser på min egen erfarne hest, så var det en kæmpe øjenåbner at ride de unge. Jeg lovede mig selv den gang, at når jeg selv blev ældre og fik lov til helt selv at uddanne de unge heste, så skulle jeg ikke sidde med den følelse indeni når jeg indsprang de unge. Samt det vigtigste når jeg underviste mine elever så skulle de ikke sidde med den følelse indeni.

Træningen af den unge hest

Her det senest års tid har jeg haft stalden fyldt med de skønne unge heste, så nu skulle den endelige prøve stå. Kunne jeg uddanne flere ungheste på min egen måde, så de blev fyldt med selvtillid, og jeg ikke sad og fik dårlig samvittighed fordi jeg ikke kunne gøre det godt nok! Samt kunne jeg formidle det videre til mine egne elever!

Det hele handler om opbygningen af træningen. Step 1 er selvfølgelig at hesten er styrbar, men særligt er i ligevægt. Man kan nærmest ikke springe rundt på ungheste der er pil skæve! Så få dem nu gjort lige på tøjlen fra start, og særligt de skal være trygge ved tøjlen og bare følge med tøjlen, og ikke gemme sig fra den eller trække imod! –> Ergo få hesten ærlig og tryg 🤓

De første springtimer

Her er det så vigtigt at man har fat i en underviser der er nørdet og ved hvordan man kan hjælpe de unge heste. Du lægger fundamentet eller nærmere du klargør jorden til det arbejde der ligger forude i fremtiden. Hvis jorden du bygger på ikke er stampet hårdt nok og lige nok, så knækker fundamentet når du bygger videre, og så er der ikke andet for end at lave de vildeste lappeløsninger hele vejen op eller rive det hele ned igen det er dog meget dyre løsninger, frem for at få gjort det stabilt fra starten af (Bygningsingeniør studiet laver arbejdsskader efterhånden 😂)

Jeg havde en unghest inde, hvor hans løsning allerede fra jeg så ham løs første gang, var at løbe væk fra alting. Derfor blev det lynhurtigt mit fokus at han skulle lære at vente og forhold sig til tingene. Vi tog os god tid i tilridning på at ændre hans tankemønster, så i stedet for at stikke af, så begyndte han at stoppe op/gå i stå når han blev usikker. Det er en helt ok løsning i starten. Så kan vi altid bygge på senere, at man godt kan gå og ride videre selvom noget er farligt 😉.

Da han så skulle indspringes var mit fokus på at han skulle vente fra start. Så vi travsprang ham en masse, og efter hvert spring skulle han lave en overgang til skridt eller trave langsomt videre i balance. Dette gjorde at han ret hurtigt fandt ud af at forholde sig til alting, og han er så skøn en hest at ride rundt på nu. Jeg hader selv at ride rundt på stressede heste, der nærmest er bange for springene og løber for livet bagefter. Det er hverken sjovt for rytteren, og særligt ikke for hesten, hverken holdbarhedsmæssigt eller psykisk.

Den gode undervisning af den unge hest

Hvis vi tager fat i undervisningen af den unge hest. Så er der flere elementer der skal kigges på

  • Hestens bygning/teknik
  • Hestens balance
  • Hestens indstilling
  • Rytterens balance og særligt erfaring!

Det nemmeste vil altid være at man fik en erfaren og meget balanceret rytter op og uddanne de unge, men mange ryttere ønsker selv at gøre det, selvom det måske ikke er ligeså fordelagtigt for selve hestens oplevelse af at lærer at gå til ridning. Dog er det vores opgave som undervisere at sørge for at de blive grebet lige hvor ekvipagen er, og lige så stille få bygget dem op.

Personligt når jeg selv rider på de unge, så er det vigtigste at de er i balance og lige! Hestenes teknik kan se nemt rettes og optimeres så de lærer at bruge deres krop rigtigt når vi indspringer dem! Men hvis man har en rytter der er uerfaren med unge heste, så er det ikke step 1!

Opbygningen af selvtillid!

For at blive dygtig til at ride de unge heste, skal man have en masse selvtillid! Balance er næste skridt, også suser vi afsted. Derfor bygger jeg altid undervisningen meget stille op. Jeg gider ikke selv at have heste, som skal trykkes henover springene. De skal søge springene og have en fest. Hverken løbe eller stresse. Derfor starter vi altid ud med små spring hver gang, hvor eneste fokus er balance, og ro. Vupti så kan vi sætte det op, og de suser afsted. Med rutinen lærer de at springe alting. Vupti så er vi aldrig usikre på om de vil smutte udenom eller stoppe. Her har vi mange redskaber der kan bruges, som særlig støttebomme til at hjælpe med at rette dem lidt ind, hvis de har et lidt skævt afsæt. Men alfa og omega –> Selvtillid hos hest og rytter!

Jeg er selv så nørdet, så i skulle nødig komme med på højtaler inde i min hjerne når jeg underviser. For der er så mange forskellige faktorer der kan nørdes. Det er crazy! (Pt ligger min tanke på at regne alle kraftoverførslerne mellem alle hestenes led igennem, for at kunne bevise at udvendig tøjlen hjælper på at holde tyngdepunktet i balance, og hjælper hesten til at bærer sig selv sundt rundt på banen)

Man må godt være lidt stolt!

Nu har jeg haft en del elever igennem, og vi er i fuld gang med de unge heste også. Det er så fedt at se hvordan mine elever bare suser rundt på modige heste, der bare springer alt. Sådan gad jeg dælme godt det havde set ud de første gange jeg indsprang ungheste😆. Selfølgelig er ingen perfekt, og der er lidt bump på vejen. Men de er så seje, og det vigtigste! Rytterne tror på sig selv, der er ingen som hakker dem ned, og de lever højt på selvtilliden! Så husk det, i er allesammen så seje!