Ride junglen! – rid med hjertet

Ride junglen! – rid med hjertet

20. december 2023 Af michelletovgaard

Jeg meldte mig ind i en hestegruppe på Facebook for et par måneders tid siden. Langsomt begyndte mit Facebook feed at blive fyldt op med diverse opslag fra siden. I starten var det spændende og følge med, men meget hurtigt blev jeg mødt med det ene negative opslag efter det andet. Vel at mærke jeg ikke selv lagde noget op, så mødte jeg den negative energi.

Til dagligt er jeg i fuld gang med en diplomingeniør på uni og jonglerer det med hestelivet oveni. Jeg er så heldig at mit studiejob er heste jobs. Derfor har jeg mine skønne elever jeg kører ud og underviser fast 1 gang eller 2 i ugen, samt en hest eller to til tider der er i træning ved mig udover mine egne skønne heste. Tiden er knap i hverdagen, men jeg ville endelig ikke være hestene foruden.

Jeg er selv en kæmpe nørd! Som i kæmpe! lige så snart det omhandler heste. Jeg har været i fuld gang med at nørde lysterapi og laserterapi helt ned på foton niveau, og lavet lidt studier omkring projektet. Herefter gik jeg i fuld gang med hestekroppen, og har været med ude og dissikerer en død hest. Samt mange flere kurser og andet muligt andet godt. Alt sammen for at prøve og forstå hesten krop og ikke mindst, få en masse redskaber til at kunne lave glade rideheste, uden konfliktridning.

Jeg er langt fra perfekt, og overhovedet ikke verdensmester, men jeg elsker at lære! Ridning er en lang process, og en stejl læringskurve. Der hvor jeg var ridemæssigt sidste år er slet ikke i nærheden af, hvor jeg er i år osv.

De sidste par år har jeg resultat mæssigt ikke kunne præstere noget sådan særligt, men jeg har lært så meget, og ville endelig ikke være det foruden. For det jeg har fået med i min rygsæk er uvurderligt! Jeg er nemlig blevet vandvittigt god til at have en kæmpe rideglæde, men endnu større glæde blot ved hestene! Stævnerne er ikke længere grundmålet, men de er blot en lille tester, for hvordan den daglige ridning står til.

Hvor ofte har du selv en dårlig ridetur? Ofte siger man at 1/3 af rideturene skal være over middel, 1/3 middel og 1/3 under middel. Men skal det nu det? For hvad er målet med rideturen? Jeg rider i gennemsnit 2-3 heste dagligt og hvis jeg skal være bund ærlig! Så har jeg måske 1 knap så god ridetur hver 3 måned. Ellers kan jeg hver evig eneste gang afslutte min ridetur med et kæmpe smil og glæde hele vejen ned i maven der stråler ud til hestene.

Selve rideturen starter ikke når vi sætter os op på hesten, dælme nej! Den starter allerede i det sekund du får øjenkontakt med hesten. Det første hej, og den første berøring. Allerede her fortæller hesten dig alt det du behøver at vide. Jeg elsker selv at sadle hestene op, for det er her kroppen fortæller mig om deres status, og hvad der skal trænes den enkle dag. Mine hænder flyver henover hestene, og diverse muskelgrupper tjekkes og mærkes, samt en let omgang løsgørende arbejde gøres her. Det er det en god strigletur er til for! Jeg elsker samværet med hestene, og især den her mentale træning i at være til stede i nuet, og connecte med hestene. For pyha det kan være svært i vores samfund i dag. For vi suser rundt til tusind ting, men det gør hestene ikke. Derfor er de fantastiske, og jeg elsker hvert et sekund med dem. For de er så ærlige i deres kropssprog, og de fortæller simpelhen så meget til en nonverbalt, at det halve kunne være nok.

Ingen vi flyver helt over i hippiereden, hvis vi tør at kalde den det. Så er den gode start i stalden et perfekt udgangspunkt for en skøn ridetur. Herefter kan jeg sætte mig i sadlen med et smil på læben, og en god ridetur i vente.

Rigtig mange ryttere har altid en plan og nogle punkter de ønsker at øve. Her bruger jeg en anden tilgang. Min målsætning til hver evig eneste ridetur er at få hesten lige i nakken og til at træde lige på alle 4 ben. Med det udgangspunkt handler det ikke om at hesten bare skal ud og tromle afsted eller rundes vildt eller voldsomt. Det handler kun om at få hesten i balance. En afslappet hesten, der træder lige afsted på alle 4 ben, kan næsten ikke bruge sig forkert, eller kompensere, for så er den ikke lige, og særligt ikke i nakken.

Næste step som jeg også altid prøver at lærer mine elever er nemlig: Hesten er aldrig dum, og vi skal hele tiden ride rundt og mærke efter. Vi skal være løsningsorienteret, men altid med et smil på læben, det skal være en fest at gå til ridning, og ikke en diskussion! Mit mål som underviser er ikke at skulle rette nogen og sige de ikke er gode nok! Mit mål er at få mine elever til at føle de er de sejeste i hele verden. FOR DET ER DE! De er så mega seje, og de har alle heste fyldt med en masse selvtillid. Alle deres heste tør at stille spørgsmåltegn ved, hvad vi som ryttere laver. Hestene tør at tage næsen frem, eller komme med deres mening med tingene. Det er en god ting hvis hesten hoved bevæger sig. Hvis hesten tager hovedet op, er det ikke et tegn på noget skidt, nej det er dælme et tegn på at hesten prøver at løse opgaven, men fortæller os at det er svært.

Det værste jeg kan opleve når jeg rider en hest, det er dem som er bange for tøjlen, og putter sig helt forfærdeligt. Når jeg tager i tøjlen på hesten, så skal den have så meget tillid til os at den blot følger med, og ikke først skal stive sig, for så at underkaste sig presset. Prøv næste gang du sætter dig op på hesten, og tag i tøjlen, bare helt let, hvad er dens reaktion? Formentlig vil den tage hovedet op, og sekundet efter forsvinder den nok bag bidet. Der er ikke ret mange heste i dag, der stoler blindt på bidet, og bare følger med. For pyha det er svært hele tiden at holde overblikket, så man ikke lige kommer til at trække i tøjlen for en sikkerhed, eller andet. Ingen er perfekte, men blot man har gode intentioner, så bliver vi langsomt bedre!

Målet med dette indlæg er overhovedet ikke at skulle være hellig eller noget som helst. Jeg er ikke perfekt, og min læringskurve er slet ikke slut, den er jo kun lige begyndt! Men det fede er at man gerne må stille spørgsmål ved tingene, og man må særligt gerne være nysgerrig og søge ny viden. Jo større ens værktøjskasse er jo bedre!

Opsamling

Samt det vigtigste ! Nyd jeres heste, og nyd den glæde hestene giver jeres hverdag. Jeg knuselsker alle de heste jeg møder, og nyder hver evig eneste dag med dem! Men når jeg møder negativ energi, som jeg personligt ikke kan gøre noget ved eller ændre. Så skærer jeg det væk. Hestene fortjener ikke at jeg kommer med en dårlig energi, og er kort for hovedet. Næ nej, de møder altid en med glæde og nysgerrighed. Så det må jeg også tilbyde dem.

Så næste gang i kommer forbi et opslag på Facebook eller andet SoMe, så mærk lige efter nede i maven hvilken energi i oplever, og sorter fra. Vi har så travlt i vores hverdag, så hvorfor skal vi bruge energi på en masse negativt? Negativitet avler negativitet og vupti så render vi rundt som små zombier uden noget overskud i livet, og alle er i mod os, hestene mærker det! Vores nærmeste mærker det. Vi elsker alle vores heste, og de skal være en positiv ting i vores liv, ellers er det ikke det værd at bruge så meget tid, og ikke mindst energi og penge på!

Derfor har jeg pænt meldt mig ud af diverse Facebook grupper igen, hver gang jeg møder en negativ energi på SoMe, så mærker jeg efter, hvilken følelse jeg får, og herefter så forholder jeg mig til om det har noget med mig at gøre, hvis ikke. Så melder jeg mig pænt ud af gruppen igen. Der er kun en til at sørge for du har et fedt liv, og det er dig selv!